7 Aralık 2013 Cumartesi

Galatasaray ve 3-5-2 Dizilişi

Galatasaray ve 3-5-2 Dizilişi




İster 3-1-4-2 diye tabir edin ister 3-3-2-2 hatta isterseniz 5-3-2 diye tabir edin, dün Galatasaray liglerimizde son yıllarda pek görmediğimiz bir saha dizilişiyle 90 dakika tamamladı Elazıg karşısında.
Maçtaki dizilişi yukarıdaki resimde görebilirsiniz.

Scolari’nin 2002 dünya kupası Brezilya’sında buna benzer bir diziliş görmüştük. Tabi Cafu ve Roberto Carlos’un eski kondusyonlarında olmadıgına kanaat getirip 4 ‘lü savunmanın kanatlarında geri dönüşlerde sorun yaşayacakları için Scolari bunu düşünmüş ve sahaya yansıtmıştı. Turnuvayı da bizim maçlar haricinde hiç zorlanmadan kazandılar. Bu 3-5-2 ye geçiş genelde kanat beklerine tüm kanadı emanet edip onların melekelerine %100 güvenmektir. Çünkü futbolda hucum yaparken sahayı enlemesine genişletmek hele hele modern futbolda en olmazsa olmazdır. O açıdan kanatlarda oynayan oyuncular çok değerlidir. Bu dizilişte de normalde bek diye tabir ettiğimiz arkadaşlar tüm kanadı HGS ile kullanmak durumundadır. Tabi geri dönüşlerinde kendilerine rahatlık olması açısından 3 tane stoper var. Hucum anındayken bu 3 stoperden sag ve sol iç olarak oynayanlar savunma beki gibi kanatlara dogru açılırlar ki 5’li ortasahanın kanatlarında oynayan (eski bekler) oyuncuların arkasına atılan topları rahatça toplayabilsinler. Neyse biraz karışık oldu. Kısacası bu 3-5-2 dizilimi kaliteli kanat oyuncuları gerektirir. Bunun yanısıra diğer avantajlarından biri ise 10 numara pozisyonunun olabilime durumudur. Biz Türk milleti olarak çok büyük bir yanılgıya düşeriz. Bunun da sebebi Alex’tir. 
4-2-3-1 de tek forvetin arkasında oynaması gereken oyuncunun 10 numara olması gerektiğini düşünürüz. Feldkamptan sonraki Lincoln olsun Misimovic olsun hatta Sneijder olsun bu şekilde oynatılmış ve sonuç alınamamıştır.  Bu çok büyük bir yanılgıdır. 10 numara’nın çok güzel bir tanımı vardır. 10 numara; hız,güç ve dribbling olarak eksik fakat zekası ve tekniğiyle oyunu yönlendiren oyuncu demektir. Klasik 10 numaralar seri çalım konusunda kötüdürler. Ağır ve güçsüzdürler. Bu yüzdendir ki Maradona için klasik bir 10 numaradan çok daha fazlası denir. Maradona’da herşey vardı. Alex ise ülkemize geldiğinde tam klasik bir 10 numaraydı. Fakat kendisine yapabileceğinden çok daha fazla gol sorumlulugu yuklendiği için o da kendini tek forvetin arkasındaki sarkık forvet gibi oynamaya alıştırdı ve bir sürü gol-asist yaptı. Kısacası 4-2-3-1’in 4-4-1-1’e evrilmesiyle sarkık bir forvet görüntüsü çizdi.
4-2-3-1’de ise o forvet arkası 3lünün klasik oyun kurucu özelliklerine değil aksine hız+dribbling özelliklerinin yüksek olması ve sık sık yer değiştirebilecek kapasitede olmaları gerekir.
Buralara nereden geldik 3-5-2’den. 3-5-2,  10 numaralar için de çok büyük bir fırsattır ve çok uygundur. Devrimci Prandelli’nin İtalya milli takımında 10 numaralı 3-5-2 görmüştük. Cassano 10 numara olarak düşünülüp Di Natale ve Balo çift forvet olmuşlardı. Böyle olması çok normal çünkü 10 numaradan kopamayan yegane millet sadece biz değil, İtalyanlardır. İlla takımlarında bir 10 numara olsun isterler. Bu da milli takımlarına zaman zaman yansımaktadır.
10 numara konusunda bambaşka bir yazıda eğilmem gerekiyor tekrar konumuza dönelim.
Galatasaray’ın Elazıg karşısındaki dizilişinde sol iç olarak bir 10 numara izledik tabiri caizse.
Selçuk İnan.
Dikkat ettiyseniz eğer Drogba ve Burak kanatlara doğru açıldığında aralarına giren bir Selçuk izledik. Bunu bir tek Selçuk yaptı. Melo yapmadı. Çünkü Melo sağ iç olarak biraz daha geriye yönelik, defans ile ofans arasındaki köprü görevini üstlendi. Tam yanında olması gereken Selcuk kendini bir iki adım daha öne atarak 10 numara oldu. Bence bütün bunları Mancini, Sneijder için yapıyor. Yukarıda dediğim gibi İtalyanlar en az bizim kadar 10 numarayı severler ve onu kullanmayı bizden çok daha iyi bilirler. Sneijder form tuttuğunda bu maçtaki Selcuk yerine geçecektir. Selçuk Melo yerine geçecek Melo da Yekta yerine geçecektir. Benim Mancini’den bir sonraki adımı olarak tahminim budur.
He bu arada 10 numara demişken 10 numaranın kralı Gheorghe Hagi’yi anmamak olmaz.
Terim İtalyanları çok sevdiğinden olsa gerek, 10 numarayı kullanmayı müthiş başarmış, Hakan Arif arkasında Hagi’yi oynatmış arkasındaki 3’lüyü de bol bol koşan adamlardan oluşturmuştu ve gerçek bir 10 numaranın neler yapabileceğini bize baya bir göstermişti.
Aynısı Sneijder için de denemeye çalıştı fakat takım içi çatışmalar ve Sneijder arkasında oynayan 3’lünün baklava ortasaha olayını tam kavrayamamasından dolayı başarılı olamamıştı. Tabi bildiğimiz Fatih Terim vazgeçmezdi fakat olaylar olaylar…

Bakalım Juve maçı bize ne gösterecek.


5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. 3-5-2 taktiğini ezelden beri seviyorum. Uzun zamandır oyunlarda kullanmıyordum, Fifa 14'de kullanmaya başladım yeniden. Liverpool'da 3-5-2 ile premier ligte devrim yapıcam

    Bence faydalı bir taktik ve kullanılması gerek diye düşünüyorum günümüz futbolunda.

    YanıtlaSil
  3. üj bej iki kanat beklerinin arızalı olduğu durumlarda geçici bir çözüm üretir galatasarayda olduğu gibi..aslında 4 lü savunma da 3lüdür.misal barca.2 stoper önlerinde busgets.ne etti 3 .al sana üjlü savunma beya.

    YanıtlaSil
  4. hacı part 1 de takılı kaldın.bak sen bu mevkileri yazmazsan ben yazacam ona göre:)

    YanıtlaSil