29 Kasım 2013 Cuma

Forward Destroyer ne ola ki ?

The Forward Destroyer



Forward Destroyer dilimize nasıl çevrilebilir bir fikrim yok ancak bazı takımların ofansif ortasaha bölgesindeki oyuncular bu görev çerçevesinde işlevselliğini korumaktadırlar.Ben bu yazıda kendilerinden ofansif dinamo olarak bahsedeceğim.
Ne kadar ilginçtir ki ülkemizde forvet arkası oynayacak oyuncuya takımın yıldızı muamelesi yapılır ve top teknigi en iyi oyuncunun orada oldugu düşünülür.
Ancak dünyada her mevkide oldugu gibi burada da farklı tipte oyuncular farklı görevlerle kullanılmıştır.
Bu görevlerden birini inceleyeceğiz.
Bazı futbol oyunlarında ve bloglarında bu göreve defensive forward ismi de verilmektedir.
Fakat defensive forward genelde forvet hattında oynayan oyuncular için kullanıldıgından belki de amc bölgesindeki o tarz oyuncular için(vurgu burada), yeni bir terim üretilmiştir bilemiyorum artık.
Bu ofansif dinamo oyuncularının birinci görevi klasik forvet arkası oyuncularının tam tersine topsuz alandadır. Basabildiği kadar önde pres yapmak mottosudur..Burada amaç rakip savunmayı rahatsız edip kötü pas kullanmasını sağlamak, becerebilirse de topu kapmaktır. Bu arkadaşlar genelde ortasahadaki box to box görevlerini biraz daha önde yapmaları amacıyla bu mevkiye sahip olmuşlardır. Ama farklı tipleri de mevcuttur.
Neyse peki bu adam sadece pres mi yapacak a.k. dediğinizi duyar gibiyim.
O yuzden sadece presle bile nasıl verimli olabileceğini teorik olarak anlatıyorum.
Öncelikle hucuma cıktınız mıy mıy pas yapıyorsunuz rakip sahada ve aranızdan cesaretli biri çıktı ileri oynamak istedi ve top kalecinin ellerinde eridi. Hemen alan savunması babında geri çekiliyorsunuz topun arkasında konumlanıyorsunuz. Kaleci de elle ona yaklaşmış muhtemelen antrenmanlarda da beraber çalışma yaptıkları stoper arkadasına topu veriyor. Rakip takımın ortasahası ve ileri uç oyuncuları da aman bitse de gitsek modunda olduklarından markajdan cıkmak gibi bir istekleri yok. Rakibiniz salak suluk defansta top cevirmeye baslıyor siz de yavas yavas pres şeklinizi alıyorsunuz. İşte ofansif dinamo burada işe yarıyor.
Çünkü golcünüz adı üzerinde golcu ve ego dolu bir insan oldugu için muhtemelen durumu pek sallamayıp bir dahaki pozisyonda nasıl vole çakarım acaba diye dusundugu için o anda olaya uzak kalacaktır. Ofansif dinamo arkadaşınız hemen rakip stoper üzerine danalar gibi deparla gelip onu rahatsız edecektir. Bu sırada ego dolu golcumuz stoperin pas kanalları üzerinde volta attıgı için (Şimdi önüme düşer çakar yengeç dansımı yaparım diye dusunurler genelde) ofansif dinamonun baskısı sayesinde belki de topu kapacak fazla oyalamadan plaseyi yapacaktır. Kısaca özetle olay budur. Defansif ofans olmak top kapmak değil topun kötü kullanılmasını sağlamaktır he kaparsa ki ne ala. Tabi yukarıdaki senaryo çok basit bir senaryo ve gerçekten maçlarda karşılaştıgımız senaryolardan biridir.
Şimdi belli başlı diğer görevlerine gelelim.
Top bizde oldugu zaman bu arkadaş ne yapacak? Güneşlenecek mi? Tabi ki hayır. Top bizde ve yardıra yardıra geliyoruz. İşte o zaman bu arkadaşımızın yapabileceği bazı güzel işler var tabi ki.
Birincisi golcumuzun arkasına ya da önüne dogru koşu yaparak gelişine kafa vuruşu yapmak. (En çok kafa golu koşarak atılan kafa golleridir)
İkincisi stoperlerden birinin ilgisini çekip onu peşinden koşturarak taç cizgisi üzerinden havalanına götürmek.
Üçüncüsü fiziği ile arkası donuk santrafor ayakları yaparak duvar olmak ve oyun kurucumuzla pas alışverişi sağlamak.
Dördüncüsü ve bir ofansif dinamo için en zor görevlerden biri olan ise santraforumuzun kaçırdığı,sektirdiği topları takip edip allah ne verdiyse vurmaktır.
Bakmayın zor olduguna bu tarz en az 8 gol yazın siz sezonluk.
Şimdi gelelim örneklerimize yukarıda anlattığım senaryoya en uygun durum belkide 2-2 biten Juventus – Galatasaray maçında Sneijder-Umut değişikliğinden sonraki Galatasaray diye düşünebiliriz.
Herkes “bak maçı kazanmak için hamle yaptı defans yaptırmıyor takıma cift forvete döndü görüyon mu sen mancini süper hoca olm” falan derken aa bir baktık Umut “Hagi” olmuş Drogba’nın arkasına konuşlanmış.
Oyuncu değişikliği dk.74’de gerçekleşti. Yani o sıra 1-0 öndeydi Galatasaray.
Ardından ne oldugunu anlamadan maç 2-1’e geldi.
Şimdi kameralarımızı Torino yenişehir stadına çeviriyoruz ve söz, Juventus kale arkası tribununde bulunan arkadaşımız Reha Erus’da.

https://www.youtube.com/watch?v=9H1z21ghJwM

Videoda da görülemediği gibi (golu pilot kameradan çekemedik)  Sinyor Balta artık son bir şans diyip Allah'a sıgınarak Drogba’ya dogru yolluyor topu. Drogba da insan olmadıgından mütevellit o topa bir türlü dokunup sektiriyor Xelcuk Bey’e dogru. Fakat Xelcuk arkadaşımız yine videoda görülemediği gibi,  top arkasına düştüğü için ve son şansı Drogbavari bir kontrol (videosu aşağıda) oldugundan dolayı topu kontrol etmekte başarılı olamıyor. Top hala nereye gittiğini bilmeden ilerliyor ve işte orada yukarıda saydıgımız görevlerden dördüncü görevi yapan ofansif dinamo topu ağlara yolluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=pJp23aqxpBA

Umut Bulut yukarıda saydıgımız görevlerden üçünü çok iyi yapıyor. Santrafor orijinli olmasından ötürü vuruşları diğer ofansif dinamolara göre daha iyi. Kayserili olmasından dolayı ise deparla haldır haldır pres yapma 5 yıldız. Sürekli hareket halinde oldugundan dolayı ve Anadolu’da kafa golu atmayana forvet demediklerinden dolayı koşarak gelip kafa vurma olayını da baya geliştirmiştir kendisi.

Şimdi gelelim Avrupa’da bu işin örneklerine. Benim nacizane işte olay budur dediğim ofansif dinamo yine futbolda devrim gibi bir takım yaratan Spaletti’nin Roma’sından. Simone Perrotta.
O Roma’yı bilen bilir. En önde sahte 9 görevli bir Totti oldugundan bir önceki yazıda bahsetmiştik.
Perrotta yukarıda saydıgımız görevlerden kafa vuruşları haricinde diğerlerini yuzde 80 yapan bir oyuncuydu.
Peki yukarıdaki senaryomuzu biraz geliştirelim.
Totti şimdi topu aldı fakat dönerken kaptırıyor top kaleciye kadar geldi. Kaleci Zeynel eliyle Ali Hakkı’yı gördü, o en sola İsmail’e döndü top çeviriyor Siena, şimdi en sağda topla buluşan Vacip kendi ekseni etrafında döndükten sonra baskı görünce topu tekrar Ali Hakkı ile buluşturdu. Ali Hakkı kafasını kaldırdı ortasahada top isteyen Şifo Mehmet’i görmek istedi fakat baskı geldi Perrotta’dan. Topu kaptıracak mı hayır pasını verdi. Mehmet topu kontrol et... fakat Pizarro kazandı faul bekliyor Mehmet hakem devam dedi. Pizarro hemen Totti’yi gördü,Totti dönüyor , Taddei’nin koşusu var, önüne bıraktı, Taddei sol çaprazda karşı karşıya vuruşunu yaptı, aut.

Yukarıdaki senaryoda gördüğümüz üzere Siena takımı savunmada top cevirmeye calısırken oyunu geriden kurma görevli Ali Hakkı’ya baskı Perrotta’dan geldi ve Ali Hakkı düzgün bir şekilde Mehmet’i topla buluşturamadı çünkü o pası verene kadar Perrotta onu oyaladı ve bu sırada Pizarro markaja gelmişti bile.
İşte ofansif dinamo öyle bir anda topu takımına kazandırdı ki sahte 9 veya herhangi bir oyun kurucu için topu savunma arkasına koşu yapan oyuncuyla buluşturmak hiç de zor olmadı.

Yazı yeterince uzun ve sıkıcı oldugu için bu ofansif dinamo olayının “bence” en büyük temsilcilerini yazma vakti geldi;
Spalletti’nin Perrotta’sı
Mancini’nin Yaya Toure’si
Guardiola’nın Javi Martinez’i
Her dönemin Michael Ballack’ı
Yine her dönemin KP Boateng’i
Ve daha aklıma gelmeyen niceleri.

Bu yazıyı ben olsam okumazdım o yuzden sabrınız için teşekkür ederim.







5 yorum:

  1. Bu güzel eğlenceli anlatımınla ne kadar uzun olursa olsun hatta maçı anlat yine okunur.
    Çok şey öğrendim. Yalancı koşudan çevireyim, yalancı dokuz anadoluda uygulansa çok can yakar. Çok teknik adam kovdurur. Çok çocuğu fenere transfer ettirir.

    YanıtlaSil
  2. Yazı yeterince uzun ama sıkıcı değil. Yazmaya devam et sen. Hatta beraber Uşak Sportif'in maçlarını yorumlayalım. :)

    YanıtlaSil
  3. Eyvallah gençler. Birazdan basket maçına gidiyorum zaten izlenimleri aktarırım ilerleyen günlerde yorumlarını da beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. hacı spalettinin romasını bilmem ama spalettinin 2 sene önceki zeniti dehşet top oynuyordu.taa ki axel ve hulku transfer edene kadar.takımın içine ettiler:)

    not: yorumlarda kelime onaylamayı kaldırıver bizahmet.benim gözler iyi seçmiyor fazla:)

    YanıtlaSil
  5. Ne ? "Geçen sene GS dehşet top oynuyordu taa ki drogba ve sneijderi transfer edene kadar" mı dedin anlayamadım :)
    Spalletti her gittiği yerde güzel oyunu oynatmak isteyen son derece pozitif bir teknik direktör. He başarılı oluyor mu her zaman olamıyor ama gönüllerin şampiyonu işte bir nevi.

    Kaldırdım onaylamayı, sağol uyarı için :)

    YanıtlaSil