30 Kasım 2013 Cumartesi

Modern futbolda mevkiler part 1; Kaleciler

Modern futbolda mevkiler part 1; Kaleciler


Çizgi kalecileri:
Bu tarz kaleciler genelde fizik olarak ince uzun olurlar.(bknz: Cin Ali) Cepheden gelen şutlarda gol yemişlikleri yoktur. Karşı karşıyalarda aniden çıkış yaparlar. Eğer aşırtma yemezlerse ya penaltı yaparlar ya da golu önlerler.  Ayrıca köşelere giden ve kontrol edebilecekleri toplara bile uçarlar, çelerler plonjon yapar poz verirler. Cepheden gelen şutlarda master yaptıkları için bazı sert şutları tek harekette kontrol edip tribünleri soğuk sessizliklere gönderirler. Çok sessiz ve efendi insanlardır. Genelde yakışıklı ve utangaç olurlar.Çok sakatlanırlar.
En güzide örnekler; Rüştü, Canizares,Muslera,Tolga,Cech.

Baba kaleciler: 
Bu tarz kaleciler genelde ayı gibi olurlar (Yani fizik olarak). Heybetli cüsseli vücutlarıyla rakiplerine korku salarlar kaleyi küçük gösterirler, kendi oyuncularına güven verirler. Yan toplarda çoğu iyidir çünkü onlar havadan gelen bir topu almaya çıktıklarında kimse yükselmeye cesaret edemez fakat yavaş kaldıkları zaman da ortada mal gibi kalma olasılıkları yüksektir. En önemli olayları ise penaltı kurtarmaktır. Babasal özellikleri sayesinde rakip oyuncu tahlilini çok iyi yaparlar gözünün içine bakarlar. Bir çok penaltıcıyı ağlatıp, futbolu bıraktırmışlardır. Genelde takımlarının kaptanı ve en olaylı oyuncuları olurlar. Riskli maçlarda kırmızı kart görme olasılıkları yüksektir. Bazı toplara pozluk uçarlar ve genelde kurtarış yapamazlar. Golu yediklerinde ise geride jeneriklik bir gol bırakırlar, makaralara maruz kalırlar.
En güzide örnekler; Volkan,Kahn,Schmeichel,Buffon.

Artist kaleciler:
Genelde Güney Amerika civarında yetişirler. Çok esprili olabildikleri gibi çok sinirli olan versiyonları da bulunur. Bir çok oyuncudan daha iyi korner/frikik atarlar, gerekirse stoper oynayıp oyun bile kurabilirler. Uzaktan gelen şutlarda ilk önce golu kurtarmayı değil acaba nasıl kurtarırsam alkış alırım ve tarihe geçerim diye düşünürler. Bu tarz kalecilere geri pas veren defans oyuncularının zeka seviyesinden endişe edilir. Topu ayaklarının altından kaçırmak, baskıya gelen oyuncuya çalım atmak en büyük hobileridir. Taraftarlarının en sevdiği fakat en çok endişe ettiği oyuncuların başında gelirler.Antrenmanların en sevilen oyuncularındandır. Frikikten asla gol yemezler. Frikik kurtarmak onlar için standard günlük bir olaydır. (Bknz:Guney Amerika).  Sürekli bagırır cagırırlar savunmayı uyarırlar. Özellikle güzel bir kurtarıştan sonra kameranın onları cektiğini bildikleri için hemen savunmaya bagırıp cagırmayı abartarak yaparlar ve tebrik almaktan çok hoşlanırlar.
En güzide örnekler; Chilavert,Cordoba,Higuita,Ceni,Taffarel. Ülkemizden de Onur Kıvrak bu örneğe girebilir bence. Bıraksalar frikik atmak isteyeceğine eminim.

Altyapı kalecileri: 
Bu kaleciler hiç sevilmezler. Genelde altyapıdan yetişen yerel oyunculara önem veren milliyetçi ülkelerin takımlarında oynarlar. Transfer olmaları genelde görülmemiştir. Olsalar bile başarısız olup birkaç sene içinde yetiştikleri takıma geri dönerler. Muhafazakar taraftarlar tarafından ne kadar savunulsalar da genel olarak takımın en zayıf halkası olarak görülürler. Hakikaten hiç sevilmezler, rakipler de sevmez, hakemler de sevmez. Torpilli zengin çocuğu muamelesi görürler. Aralarından bazı efendi olanları ve kurtarışlarıyla herkesin takdirini toplayan versiyonları çıkmıştır. Hiçbir zaman kendilerinden dünyanın en iyi kalecisi olarak bahsedilmez. En fazla dunyanın en iyi kalecilerinden biri ya da ilk 5 e girer falan denir. Kaptan olmaları yüksek olasılıktır. Fakat iyi bir kaptan olup olamadıkları her zaman sorgulanır. Her zaman kafaları önde ve mahçup oynarlar.

En güzide örnekler; Casillas,Abbiati,Valdez.

4 yorum:

  1. Peki Kadıköy Partneri Pancu hangi tip kalecilerden sayılıyor? :) http://www.kenthaber.com/Resimler/2005/07/26/00000386.jpg

    YanıtlaSil
  2. Kalecilik yaptı tabi ama asıl görevi kalecilik olmadıgı için bunlara girmez. He girseydi hangine girerdi dersen bence "çizgi kalecileri" kategorisine dahil olabilir :)

    YanıtlaSil
  3. volkanı ayı kaleciler grubunda değerlendirirdim:)

    YanıtlaSil
  4. haha :D Baba kalecilerin zaten en büyük özelliği ayıcan olmaları tabi benim teorime göre :)

    YanıtlaSil