29 Kasım 2013 Cuma

Yeni moda "False 9"

Spaletti'nin başarıyla uygulayıp dünyaya kazandırdığı bu sistem klasik bir santrafor yerine önde hareketli teknik özellikleri iyi hatta çoğu zaman klasik 10 numara özelliklerine sahip bir oyuncuyu tek forvet olarak kullanmak şeklinde açıklanabilir. Dilimize de bunu sahte dokuz numara olarak çevirebiliriz diye düşünüyorum. Bunu eskiden de zaman zaman yapanlar vardı. Mesela Lucescu Chelsea deplasmanında Sergen'i bu şekilde kullanmış sağına ve soluna da İlhan ve Pancu'yu yerleştirmiş ve galibiyetiyle "la Sergen forvet oynar mı beee" diyenleri bir güzel susturmuştu.
Ardından yine ligimizde forvet yoklugundan da olsa Arda'yı bu şekilde kullanan bir Rijkaard vardı. Özellikle Avrupa Ligi maçında Atletico Madrid deplasmanında herkes Keita'nın forvet oynayacagını dusunurken Arda ile ortaya cıkmıştı. Hatta golde bile iki stoper hava topu mucadelesinde Arda ile çarpışmaya çalışırken arka direkte Keita bomboş ağları bulmuştu. Genel olarak sonuç alamadı belki ama takımın farklı problemleri oldugu da yadsınamaz.
Ardından elinde o sezonda dunyanın en iyi santraforları olmasına ragmen (Villa-Torres) Del Bosque de Fabregas'ı bu şekilde en önde sahte 9 olarak kullanmış ve güzel sonuçlar almıştır.
Şimdi günümüze bakıyorum Messi'nin "Ben en önde forvet oynamak istiyorum" (Kaynak:IBRA) söyleminden sonra yeniden furya haline dönen sahte 9 bu sene Bayern'de Guardiola tarafından Götze'nin kullanılmasıyla yeniden alevlenmiş, bizi 10 kişi 4-1 yendikleri karşılaşmada Ancelotti (tipik kuralcı bir İtalyan olmasına ragmen) tarafından da özellikle bu maç için Jese ile denenmiştir. Kırmızı karttan sonra ise Jese oyundan çıkmış sahte 9 pozisyonuna Izco yerleşmiştir. Herkes ikinci yarı Galatasaray'a neler oldu diye dusunurken aslında 10 kişi Madrid'in sahte 9'u Izco'nun bizim uyumsuz defans ikilimizle kedinin fareyle oynadıgı gibi oynaması sonucu maç Real Madrid'in mutlak üstünlüğü ile sona ermişti. 
Ayrıca dünya kupasında formda bir santrafor konusunda sıkıntı çeken Almanya milli takımı teknik direktörü Löw'ün de bazı eleme maçlarında denediği gibi Götze'yi sahte 9 olarak kullanabileceği de ufak ufak her yerde konuşulmaktadır.
Kısacası sahte 9 sistemi bence önümüzdeki günlerde bol bol karşımıza çıkacaktır.

2 yorum:

  1. hacı gerçeği varken niye sahtesini kullanıyorlar çözümleyemedim:)
    bu devirde herşeyin sahtesi çıkmış arkadaş.baksana 9 numaranın bile sahtesi va:)

    YanıtlaSil
  2. Tabi çin malı bunlar konteynerla geliyor :) Şaka bir yana böyle olmasının sebebi tabi ki başarı elde etmiş oyun anlayışlarının kontra edilmesi yani çözülmesi.
    Kısacası Mourinho gibi adamlar çıkıp dunyada oynanan yerleşmiş futbol düzenini nasıl bozarım ve aralarından sıyrılırım diye düşünüyor bunu başarıyor sonra takımlar da yeni anlayışlara gidiyorlar.

    YanıtlaSil